project2074 granddebat

Wielrenners discussiëren op de fiets over Herbouw Domkerk


Lees voor de laatste stand van zaken ook de blog van Marten van der Gaag.


Negen liefhebbers van fietsen èn van Utrecht rijden van 26 tot en met 30 mei een omgekeerde Tour de France: van Parijs naar Utrecht. Ze rijden delen van het Sint Maartenspad, een van de routes van het Europees netwerk dat in 2016 in gebruik wordt genomen. De tocht is een initiatief van de Stichting Voorbereiding Herbouw Schip Domkerk. Doel is om het publieke debat aan te zwengelen over de herbouw van het schip van de Domkerk. Dat schip stortte in bij de grote storm in 1674.


Een dergelijk herbouwproject biedt Utrecht tussen 2022 en 2074 veel kansen. Het is een stimulans voor toerisme en economie en schept nieuwe mogelijkheden voor onderwijs en vakopleidingen in de restauratiebouw, wetenschappelijk onderzoek naar middeleeuwse technieken etc. Echter, veertig zomers bouwen op het Domplein heeft een grote impact op de omgeving - ook al kent een middeleeuwse bouwplaats een geheel andere sfeer dan bouwprojecten van tegenwoordig. Daarom wil de stichting in de komende jaren de Utrechtse binnenstad laten ervaren wat een middeleeuwse bouwplaats voor de omgeving betekent.


Ook bij de start vanuit Nederlandse ambassade in Parijs komt het ambitieuze herbouwproject ter sprake. De wielrenners worden uitgezwaaid door de locoburgemeester van het Sint Maartensarrondissement, de Tourorganisatie en de voorzitter van de Europese Sint Maartenssteden. Onderweg bezoeken de fietsers kathedrale steden die zich kunnen meten aan de Utrechtse Dom. Ook het grootste herbouwproject dat ooit in Europa plaatsvond, de Lakenhalle van Ieper, wordt aangedaan.


De aankomst van het peloton op het Domplein op zaterdag 30 mei is gepland om 17.00 uur. Daar worden ze verwelkomt door fans en prominenten. Na een fotomoment onder de Domtoren geven de wielrenners een korte impressie van hun ervaringen.


 

Lees voor de laatste stand van zaken ook de blog van Marten van der Gaag.

 Wat is Project 2074
 Waar is Project 2074
BlokFoto1 BlokFoto2
 
Nieuws

x

Nieuwsbrief 21 is uit!
Maart 2017


Aandacht voor een belangrijke bestuurswissel, een toelichting op de doelstellingen en plannen, nieuws uit de werkgroepen en het eerste deel van een serie waarin we op zoek gaan naar de roots van onze kathedraal.

 

Lees verder...

 

 
 Domstad
 Domplein
BlokFoto3 BlokFoto4
 Domkerk
 Domtoren
BlokFoto5 BlokFoto6